5 Reasons Why Indoor Air Quality Matters Today

5 причини защо качеството на въздуха на закрито е важно днес

Въздухът е от решаващо значение за нашето здраве. Скорошните промени в начина на живот и работните навици значително повлияха на качеството на въздуха, който дишаме. Строителните техники, вентилационното оборудване и почистващите продукти са променили драстично качеството на въздуха в помещенията.

Според Световната здравна организация (СЗО) хората прекарват 90% от времето си на закрито и често въздухът в помещенията е поне два пъти по-замърсен от въздуха на открито.

Качеството на въздуха в домовете ни вероятно е един от най-критичните аспекти на качеството ни на живот. Според СЗО замърсяването на въздуха в помещенията причинява 3,8 милиона преждевременни смъртни случаи годишно. Всяка концентрация на фини прахови частици в затворени помещения има вредно въздействие върху човешкото тяло.

Краткосрочните ефекти от излагането на фини прахови частици включват дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, гадене и алергични реакции. Възможни са и по-тежки последици като сърдечни заболявания, астма и рак.

Скорошните промени в начина на живот и работните навици са значителни. Строителните техники, вентилационното оборудване и почистващите продукти са претърпели драстични промени.

Защо качеството на въздуха в помещенията е толкова актуално днес?

1. Световното население остава на закрито

Преминаването от общество, основано на селското стопанство и производството, към общество, доминирано от информационните технологии и услугите, означава, че прекарваме много повече време на закрито. Като цяло се преместихме от фермата в офиса или домашния офис.

В тази вътрешна среда ние сме изложени на замърсители, присъстващи в атмосферния въздух (всеки път, когато отворим врата или прозорец), но също и на много други замърсители, специфични за вътрешната среда. Те включват алергени като прах, пърхот от домашни любимци и мухъл, както и частици, отделяни от изгаряне на дърва, готвене, свещи и химикали, отделяни от подови настилки, мебели, бои и уреди.

2. Ера на пандемии

Няма съмнение, че Covid-19 привлече вниманието ни към качеството на въздуха в затворени помещения, но според експерти Covid-19 не е единствената пандемия, на която ще станем свидетели. Въздушно-капковото предаване ни подтикна да преосмислим начина, по който възприемаме въздуха в затворени помещения. Болестите, които се разпространяват ефективно по въздушно-капков път (като туберкулоза, морбили, варицела), са силно заразни, тъй като могат бързо да достигнат и заразят много хора за кратък период от време.

3. Домовете ни станаха по-изолирани

Усилията да се направят домовете херметични, за да се подобри енергийната ефективност, доведоха до създаването на сгради с намалена вентилация, което води до натрупване на замърсители на закрито до вредни нива. Няма съмнение, че осъзнаването на разходите за енергия е повлияло на качеството на въздуха в помещенията.

Работното място също се промени, като компютрите, принтерите, факсовете и копирните машини са потенциални източници на вредни летливи органични съединения (ЛОС). Наличието на компютри и принтери у дома – сега, когато домовете ни все повече се превръщат в наши офиси – добавя още един източник на потенциални вредни емисии на ЛОС.

4. Увеличаване на разпространението на астма

Според статистиката на Евростат до 20% от европейците страдат от астма поради вещества, вдишвани на закрито, и броят им нараства. Според проучване от 2019 г. до 66 000 нови случая на детска астма в ЕС могат да бъдат предотвратени всяка година, ако европейските страни се придържат към насоките на СЗО относно качеството на въздуха по отношение на праховите частици (PM2.5).

5. Цветен прашец

Прашецът е фин прах, произведен като част от репродуктивния цикъл на много растителни видове. През годината се наблюдават три основни пика в производството на полени. Някои видове полени, тези с малък диаметър, могат да проникнат дълбоко в белите дробове и да предизвикат дразнене дори при хора без алергии. Високите концентрации на полени във въздуха могат да се разпространят на километри дори на закрито.

Промяната в концентрациите на въглероден диоксид от 280 ppm в прединдустриалната ера до днешните концентрации от над 400 ppm доведе до удвояване на производството на полени.


Имайки предвид времето, което прекарвате в дома си, няма причина да не инвестирате в осигуряването на добро качество на въздуха в помещенията.

Назад към блога

Оставете коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.