10 Steps to Improve the Air Quality in Your Home

10 стъпки за подобряване на качеството на въздуха във вашия дом

Качеството на въздуха във вашия дом е един от най-важните аспекти, свързани с качеството ви на живот. Въздухът, който вие и вашето семейство дишате през по-голямата част от времето си, може да бъде два до пет пъти по-лош от въздуха на открито. Не е задължително да е така, затова ето 10 лесни стъпки за подобряване на качеството на въздуха у дома:

1. Поддържайте стаите си добре проветрени

Ако е възможно, отваряйте прозорците си за 5-10 минути няколко пъти на ден, особено когато готвите, както и след баня. Поддържането на добра вентилация на помещението е особено важно и също така намалява рисковете от вируси. Ако живеете в силно замърсен район, проверете нивата на замърсяване на въздуха, преди да отворите прозорците си.

2. Сменете или почистете филтъра на вашия климатик

Смяната и почистването на филтъра на вашия климатик е очевидна първа стъпка към подобряване на качеството на въздуха в помещенията. Често това е основното устройство във вашия дом за филтриране на въздуха. Много хора обаче забравят за него или не го почистват редовно. В зависимост от вашия конкретен тип въздушен филтър се препоръчва да сменяте или почиствате филтъра на климатика поне два пъти годишно или дори по-често. Ако живеете на място с лошо качество на въздуха, като например в голям град със замърсен въздух или близо до натоварен път, може да се наложи да сменяте или почиствате филтъра дори по-често.

3. Не забравяйте за другите въздушни филтри

Вашият климатик може да не е единственото устройство в дома ви с въздушен филтър. Ако някъде в къщата имате мръсен или износен филтър (като кухненски аспиратор), той със сигурност ще разнесе замърсители навсякъде, когато се използва. Тези замърсители включват прахови акари, частици дим, прах и мръсотия. Пепелта от камината и дори частиците мазнина във въздуха от кухнята също влошават качеството на въздуха в стаите. Всичко, излъчено от мръсен филтър или вентилационен канал на баня, например, принуждава главния въздушен филтър във вашия дом – този на климатика – да работи по-усилено и да се износва по-бързо.

4. Използвайте вентилационни аспиратори, когато готвите

Кухнята е огромен източник на проблеми с качеството на въздуха в помещенията. Готварските печки са особено предразположени към разпространение на малки мазнини и частици храна във въздуха. Аспираторите имат вентилатор, който изсмуква мръсния въздух и дима от повърхността за готвене в канал, който го отвежда навън. Използвайте тази функция всеки път, когато готвите на печката, и не позволявайте качеството на въздуха в кухнята да повлияе на останалата част от дома ви.

5. Поддържайте килимите и подовете си чисти

Килимите и подовите настилки често се пренебрегват като източник на проблеми с качеството на въздуха в помещенията. Прах, олющена кожа и още по-неприятни замърсители като яйца на паяк и изсъхнали парчета мухи попадат в килима и остават там. Почиствайте редовно тези остатъци с прахосмукачка или всяка седмица изнасяйте преносими килими навън, за да ги изтръскате добре. Не забравяйте, че прахосмукачката вероятно има и въздушен филтър, така че поддържайте и нея чиста.

6. Използвайте нетоксични почистващи препарати

Прахът и готварската мазнина не са единствените неща, които влияят негативно на качеството на въздуха в помещенията. В някои домове химикалите, използвани за почистване, могат значително да понижат качеството на въздуха. Почистващи агенти, обезмаслители, почистващи препарати за канали и други могат да отделят токсични химикали във въздуха, причинявайки алергии. Опитайте се да използвате по-меки и безвредни средства и винаги се уверете, че стаите са добре проветрени. Това е особено важно за помещения, в които сте използвали летливи химикали, като препарат за почистване на канали или белина.

7. Поддържайте домашните си любимци добре поддържани

Пърхотът на домашни любимци обикновено не е животозастрашаващ, но може да изглежда така, ако сте човек с алергии или сериозна астма. Дори малък домашен любимец може да отдели достатъчно алергенен пърхот всеки ден, за да раздразни очите дори на собственик на домашен любимец, устойчив на алергии. Редовното подстригване на домашни любимци с често къпане и четкане значително намалява количеството косми и кожа на домашни любимци, което може да причини сърбеж, сълзене на очите и като цяло да понижи качеството на въздуха във вашия дом.

8. Контролирайте влажността в дома си

Повечето хора не смятат влагата за източник на лош въздух, но тя лесно се превръща в една от водещите причини за лошо качество на въздуха в помещенията. Излишната влага подхранва растежа на плесени, които в най-добрия случай са източник на спори и други алергени. Някои видове плесени са повече от естетически проблем, тъй като някои видове колонии отделят силно токсични изпарения в затворените пространства на бани и кухни. Ако все още нямате влагоуловител, помислете за подобна инвестиция и никога не оставяйте влажна стая за дълго време без вентилация, особено важна е вентилацията след баня.

9. Не пушете на закрито

Пушенето и пасивното пушене са опасни за здравето. Цигарите и димът са пълни с вредни химикали, които могат да разболеят човек. Децата и възрастните, изложени на пасивно пушене, са по-склонни да получат сърдечни заболявания. Децата също са по-склонни да получат ушни инфекции, белодробни инфекции и влошаване на астма или алергии, особено ако живеят в затворено пространство, където се пуши.

10. Обърнете се към природата за по-свеж въздух

Природата е нашият най-силен съюзник. Цял ден, всеки ден, растенията и аквакултурите се подлагат на фотосинтеза и с това те имат способността да пречистват замърсения въздух в помещението и да отделят кислород, който е свободен от замърсители.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.